Skal du migrere til en ny hjemmeside? Sådan minimerer du risikoen for fald i konverteringsraten (2024)

Når du går fra din gamle hjemmeside til en ny og forbedret, vil brugeroplevelsen blive bedre, og din konverteringsrate stige, ikke?

Svaret er desværre en del mere nedslående end hvad man lige kunne tænke, og mange virksomheder oplever modsat, at deres konverteringsrate falder efter en migrering.

Husk, at et fald er forventeligt!

I dette indlæg kan du læse om 5 typiske årsager til, at din konverteringsrate falder efter en migrering, og hvad du kan gøre ved det:

Nr. 1: Tilbagevendende trafik

Det er sandsynligt, at en del af jeres trafik består af tilbagevendende brugere, der kommer igen og igen, fordi de værdsætter hvad I tilbyder.

Når I migrerer, risikerer I at forstyrre den “velkendte oplevelse” og skabe friktion, der får de tilbagevendende besøgende til at vende om.

Kommunikation er nøglen her – ved at informere om ændringerne på forhånd og målrette kommunikationen specifikt mod tilbagevendende besøgende, kan I minimere risikoen for forvirring og tab af tillid.

Dette kan ske gennem en pop-up eller f.eks. et nyhedsbrev, der varsler de kommende ændringer.

Nr. 2: Skift i trafik sammensætning

Ikke alle jeres trafikkilder konverterer lige godt.

Direkte og organisk trafik konverterer f.eks. ofte bedre end f.eks. Paid Search.

Efter en migrering risikerer I, at jeres SEO og nøgleordsrangeringer påvirkes (positivt/negativt). Hertil er det almindeligt at øge andelen af betalt trafik for at tiltrække flere besøgende. Dette fører til en stigning i trafik, der typisk konverterer dårligere, hvilket kan påvirke den samlede konverteringsrate.

Det er vigtigt at understrege, at dette ikke nødvendigvis er en dårlig strategi, men kræver en bevidsthed om denne dynamik og at I gør følgende når I sammenligner konverteringsraten før og efter migrering:

Hold øje med jeres nuværende trafiksammensætning og hvordan denne udvikler sig efter migrering i forhold til hvordan jeres konverteringsrate påvirkes (positivt eller negativt).

Nr. 3: Nyt visuelt udtryk og opbygning

Jakke ligger på stol ved siden af knagerække

Flot er ikke altid = godt og åbenlyst er ikke altid åbenlyst

Selvom jeres nye visuelle identitet ser flot ud, og I har brugt mange penge på den, kan I ikke uden test og eksperimentering være sikre på, om den appellerer til jeres målgruppe eller måske tiltrækker en ny målgruppe med nye og anderledes købsadfærd.

For at minimere risiciene ved designændringer er A/B-splittesting og brugertests før lanceringen afgørende.

I kan bruge jeres gamle site til at teste nye sektioner og elementer, lave en split URL-test og/eller foretage brugertests på staging-sitet eller i prototypen/mock-up-miljøet.

Disse metoder sikrer, at det nye design ikke kun ser godt ud, men også øger sandsynligheden for, at sitet effektivt engagerer jeres målgruppe fra det øjeblik, I går live med det.

Nr. 4: Tekniske problemer og load speed

Forhåbentlig virker alting, når I går i luften, men alt er nyt, og intet er sikkert. Måske er der knapper, der ikke virker, eller elementer, der på anden måde driller. Det vil selvfølgelig også påvirke jeres konverteringsrate.

Selv det mest omhyggeligt planlagte nye website kan støde på tekniske problemer efter lanceringen. Bugs, langsomme load-tider og ødelagte links kan frustrere brugere og afskrække dem fra at konvertere.

Derfor er det også vigtigt, at I:

  • sikrer redirect på alle sider, der ikke kommer til at eksistere mere
  • opsætter Heatmap-værktøjer (Hotjar, Microsoft Clarity, Mouseflow, osv.)
  • opsætter Sessions Recordings værktøjer
  • starter kvantitativ dataindsamling op, f.eks. Google Analytics 4 eller Adobe Analytics

Disse vil hjælpe jer med hurtigt at identificere og løse uforudsete problemer med sitet, når I først går live.

Nr. 5: Tracking problemer

Har I styr på jeres tracking?

Der er også risikoen for, at I ser et drop i konverteringsrate eller andre metrikker, men at dette i virkeligheden ikke skyldes brugeradfærd, men derimod trackingproblemer.

Af samme grund er det naturligvis vigtigt at gå jeres tracking igennem både før OG efter I går live.

Så er det en dårlig idé at migrere?

Husk på, at formålet med en migration strækker sig ud over at vedligeholde status quo. Det handler om at bane vejen for fremtidig vækst og succes.

Selvom tanken om et muligt dyk i konverteringsraten kan virke demotiverende, er der altså ingen grund til at hejse det hvide flag.

Ved at tage højde for de fem punkter ovenfor og igangsætte en proces for konverteringsoptimering (CRO), er det meget sandsynligt, at din konverteringsrate ikke kun vil genoprette sig til sit oprindelige niveau, men faktisk vil kunne vokse til nye højere niveauer.