Slut med flaskehalse og perfektionisme i eksperimenterings- og optimeringsprocessen.

Mange steder vil du se optimeringsprocessen, illustreret som en cirkel eller et uendelighedssymbol.

Sådan har jeg også selv illustreret den i mange år.

Det giver virkelig god mening, da eksperimentering og (konverterings-)optimering giver det største ROI, som en kontinuerlig proces, sammenlignet med sporadiske tilpasninger.

Jeg vil dog gerne udfordre disse illustrationer og opfattelsen af processen, i dens indbyggede præmis om, at hver opgave ligger efter hinanden.

Dette indlæg indeholder:

Mit bud på eksperimenterings- og optimeringsprocessen

Som jeg ser det, består eksperimenterings- og optimeringsarbejdet af 3 kerneområder:

  • 1) Analysér
  • 2) Prioritér
  • 3) Validér

Under hvert af disse områder, findes en lang række håndtag eller værktøjer.

Grundlæggende er processens formål, at erstatte ustrukturerede og usikre sporadiske tilpasninger, baseret på mavefornemmelse (som kan koste dig dyrt i tid og penge), med en tidsbesparende, databaseret og langsigtet tilgang, der ikke beror, på hvad du og dine kolleger godt kan lide, men som tager udgangspunkt i dem, der skal købe dit produkt – din målgruppe.

Dette gælder i øvrigt også, når processen er illustreret som hhv. cirkel eller uendelighedssymbol.

Så hvorfor en ny illustration?

Hvorfor er det vigtigt hvordan processen illustreres?

Fordi der i en proces, hvor hver opgave ligger efter en anden, vil opstå flaskehalse, der i kortere eller længere perioder, totalt vil sætte en stopper for al fremdrift.

Omvendt, vil der i en tilgang med 3 sideløbende kerneområder, i konstant interaktion med hinanden og dog samtidig i separat bevægelse, kunne opnås udbytte og fremdrift, til trods for sporadiske opbremsninger i en eller to af dem.

Hvis flere virksomheder skal høste frugterne af eksperimentering og optimering i fremtiden, er det vigtigt, at både den opfattede og reelle risiko, der er forbundet med opstart og drift heraf, minimeres så meget som muligt.

Det starter allerede med hvordan vi taler om arbejdsgangen.

Der er dog også en potentiel ulempe ved min illustration. Den kan med sine mange elementer, komme til at virke overvældende og som en alt for stor mundfuld, for dig der sidder i en lille eller mellemstor virksomhed og allerede har nok at se til.

Derfor er det afgørende altid at starte processen, hvor i er i dag og tage udgangspunkt i:

  • 1) Nuværende ressourcer, muligheder og udfordringer
  • 2) Øvrige marketing aktiviteter
  • 3) Målsætninger

Start småt

Jeg er altid fortaler for at starte småt, hvis det betyder, at du kommer i gang.

Et første, andet eller tredje skridt for en virksomhed, der gerne vil begynde at arbejde med deres hjemmeside, vil realistisk set være, at fuldføre en opgave ad gangen (som i cirklen eller uendelighedssymbolet).

At indsamle data/viden kan til at starte med, være at snakke med kundeservice og med tiden udvikle sig til et fuldt tracking-setup på tværs af kvantitative og kvalitative værktøjer.

Prioritering kan i starten være et relativt subjektivt spørgsmål om tid og udbytte (som i ICE- og PIE-modellerne) og med tiden udbygges det til et koordineret værktøj, på tværs af organisationen, baseret på dennes specifikke kriterier, udfordringer og muligheder.

Afslutningsvis kan validering starte som “best practice”-research, udvikle sig til brugertest på din mor, ven eller kollega og med tiden udbygges og forfines, præcis som de to andre kerneområder.

Konklusionen

Eksperimentering og optimering er vigtigt! og hjemmesiden er desværre den del af brugerrejsen der oftest bliver glemt eller nedprioriteret.

Hvorfor? Fordi de fleste virksomheder enten mangler ressourcer eller viden om, hvordan de skal håndtere opgaven og med udsigt til et projekt, der strækker sig langt ud i fremtiden, kan de blive nervøse for, om “projektet” nogensinde vil give et ordentligt ROI, med alle de udfordringer, der potentielt kan sætte en stopper for fremdriften.

Det er valide bekymringer, men det er også bekymringer og udfordringer, der kan tages hånd om med den rigtige tilgang.